Massage

Jätteviktigt att hästen är ordentligt varm innan massagen på börjas så den inte skadar hästens muskler i ställert för att hjälpa. Hästens muskler är bara varma ca 5 minuter efter ridpass om man ska göra det efter. Massage ska inte ges varje dag utan ca 1 - 2 gånger i veckan. Om hästen går undan för att slippa massagen har den låsningar och då ska man bara fortsätta massera tills låsningarna släpper. Varje gång hästen tuggar släpper en låsning.
 
1. Dra längst med halsen och neråt bogen/bringan med handfaltorna. HÅRT, ska det vara så hästen blir varmt annars är det farligt att massera. Ta i nästan så hårt ni kan så hästen måste böja hela halsen.
 
'
Här ser ni hur Borah viker huvudet.
 
2. "nyp" i halsmusklen från bogen till ganachen. Här brukar hästen ha många låsningar.
 
 
3. När hästen är ordentligt varm tar du handflatan på sidan och drar mellan hasl och bogmusklen. OBS! Jätteviktigt att hästen är varm i bogmuskulaturen.
 
 
4. Ta ett finger på var sida om ryggraden. Dra hårt från manke till länd och kors. Det här är även ett bra test för att se om hästens sadel passar. Om hästen svankar har den ont efter sadlen.
 
 
5. Speciellt dressyrhästen har problem med den speciella dressyrmuskeln (Peja hade jätteont medans Rainbow inte brydde sig alls). Gör precis som på halsen men inte mitt under magen utan lite till höger eller vänster beroende på sidan. Vissa hästar sparkar rätt rejält men bara fortsätt. Peja sparkade riktiga kosparkar.
 
 
6. Sista är att få hästen att höja ryggen. "kittla" lite med fingertopparna precis ovanför skanken.
 
 
Dra sedan hästen i svansen så att hela ryggen sträcks ut.
 
 
 
Det va de vanligaste massage "övningarna". Sen finns det en med hovkratsar också men den visar jag inte. Gör ungefär likadant som nummer 6. Massage ger man ca en halvtimme varje gång, på båda sidor såklart och som sagt, inte efter varje ridpass. Superviktigt att hästen är uppvärmd. När alla låsningar på hästen släppt njuter dom av det. Men massage ska göra ont, annars hjälper det ju inte :)
 
 

Kommentarer från er söta läsare.

Ååh tack så SUPER mycket!! Jag har läänge undrat hur/var/när jag ska massera min häst så TUSEN TACK för detta svar som knappast kunde bli tydligare eller bättre. Tack! (:

2012-07-11 // 23:51:44
» elsa

Äntligen en förklaring på hur man ska massera som jag verkligen förstår, tack för ett jätte bra inlägg!:)

2012-07-12 // 11:01:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback